Hoe dak ontmossen
Of je nu zelf je dak zou ontmossen of je laat een gespecialiseerde ontmosser komen, er zijn een paar stappen die je dient te volgen.
Stap 1: voorbereidende werken
Om vlot het dak te kunnen ontmossen moet je zeker een vlotte toegang hebben tot je dak. Bloempotten of terrasmeubilair dat misschien in de weg kan staan, dient verwijderd te worden.
Probeer dit te voorzien en verwijder obstakels de dag ervoor want anders dien je extra werkuren te betalen aan je ontmosser, uren die eigenlijk niet nodig waren.
Zijn er obstakels die niet verwijderd kunnen worden zoals vaste bloemperken, tuinhuisjes of groot tuinmeubilair? Bedek deze dan met een plastiek of oude lakens. Zo vermijd je dat er vuilresten of anti-mosproduct op deze items terechtkomt.
De gebruikte producten en eventuele mosresten zijn niet schadelijk voor planten en dergelijke maar het opruimen kan een lastige klus zijn als je niet voorbereid was.
Stap 2: afsluiten waterafvoer
Het is belangrijk dat de afvoer van regenwater worden afgesloten. Dit om te vermijden dat vervuild water met anti-mos in je regenput terecht komt. Ook grotere stukken mos kunnen verstoppingen veroorzaken en anti-mosproduct beperkt het gebruik van je regenwater.
De gebruikte anti-mosproducten zijn niet giftig of schadelijk voor mens of dier maar kunnen bijvoorbeeld de groei van planten beïnvloeden als je het vervuilde regenwater gebruikt om delicate bloemen water te geven. Ook wordt regenwater gebruik om bijvoorbeeld wc’s te spoelen.
Stap 3: ontmossen
Het echte werk begint bij het ontmossen zelf. Afhankelijk van je dakbedekking zal de ontmossingsfirma producten en materialen gebruiken om je dak te ontmossen:
- anti-mosproducten laten inwerken;
- hogedrukreiniging;
- benevelen;
- wegborstelen;
- ...
Meestal is het nodig na deze werken enkele uren tot dagen te wachten om over te gaan tot stap 4 om eventueel gebruikte producten te laten inwerken. De wachttijd is afhankelijk van:
- je dakbedekking;
- graad van vervuiling door mos en algen;
- gebruikte producten;
- weersomstandigheden;
- …
Stap 4: aanbrengen van primer
Stap 3 was belangrijk en had visueel had visueel de grootste impact. Stap 4 is echter even belangrijk omdat het je dak zal beschermen in de toekomst. De primer zorgt voor een beschermde laag op je dak.
Stap 5: coating van je dakbedekking
Als je kiest om ook nog een nieuwe dakcoating aan te laten brengen, is dit de laatste stap. Anders wordt er afgesloten bij stap 4.
Een dak coating geeft je dakbedekking een nieuw laagje verf zodat je dakbedekking dan ook zo goed als nieuw oogt. Je kan kiezen uit verschillende kleuren coating. Vraag raad aan de dak coatingfirma.
Stap 6: opruimen en wegwezen
Als laatste dien je alles terug in zijn oude vorm terug te brengen:
- sluit de waterafvoeren terug aan;
- veeg mosresten weg;
- plaats je tuinmeubilair terug
Misschien is dit ook het ideale moment om je terras een goede onderhoudsbeurt te geven? Hoe dan ook: je dak oogt nu zoals het hoort en beschermt je tegen weer en wind!
Offerte dak ontmossen aanvragen