Plat dak ontmossen
Een plat dak heeft al relatief snel last van mos en algengroei. Waarom je deze ontmossing best niet zelf doet lees je hier. Een plat dak ontmossen eist een specifieke aanpak.
Mos en algen op een plat dak
Een plat dak verzamelt vlugger zand en andere kleine deeltjes dan een hellend dak. Deze kleine deeltjes zorgen ervoor dat mos zich vlotter kan vasthechten op een plat dak dan op een hellend dak. De moshellingen ( grootte van het mos ) zullen ook voller zijn.
Heb je een plat dak met een ruw oppervlak zoals steentjes, dan zal mos zelf nog iets sneller aanwezig zijn. Oude platte daken zijn gevoeliger aan mosvorming dan nieuwe daken. Hoe nieuwer de bitumeuse dakbedekking, hoe minder kans op mosvorming.
Kan ik zelf een plat dak ontmossen?
Het voordeel van mos op een plat dak is dat deze eenvoudiger te verwijderen is dan op een hellend dak. Let wel dat dit niet betekent dat je zelf zonder veel voorbereiding je plat dak kan ontmossen. Ook platte daken kunnen beschadigd geraken door onoordeelkundige reiniging zoals barsten of krassen in de coating.
Heb je zelf de apparatuur en tijd dan kan je op een relatief veilige manier zelf je dak ontmossen.
Meestal is dit echter niet het geval en opgelet: je werkt nog steeds op een grote hoogte.
In de eerste plaats denken we hier aan volgende benodigde materialen om een plat dak te ontmossen:
- Regelbare hogedrukreiniger
- Onderliggers om op het dak te lopen
- Ladders of hoogtewerker
- Extra coating en anti-mosbescherming
Om zelf dure aankopen en fysieke risico's te vermijden, raden wij aan om een professionele ontmosser aan te spreken.
Wat doe je wel zelf?
Het spreekt voor zich dat je een ontmosser liever niet laat komen als het niet nodig is. Daarom raden we aan om jaarlijks of maximaal om de twee jaar je plat dak te controleren op mosvorming. Het is namelijk zo dat mosvorming niet onmiddellijk zichtbaar vanop een grote afstand.
Offerte dak ontmossen aanvragen